Лектори

Профили на избрани лектори, взели участие в публични прояви на сдружение ХАРТА

Адриана Любенова

д-р Адриана Любенова е асистент в Катедра Теология на Философско-историческия факултет на Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“.

Анатолий Черни

Анатолий Черни е завършил богословие в Висшия евангелски богословски институт, София и е служител в Евангелска баптистка църква – гр. Благоевград

Брус Литъл

Брус Литъл е професор по философия на религията в Югоизточната баптистка богословска семинария (САЩ) от 2001 г. и изследовател в L. Russ Bush Center for Faith and Culture. В продължение на 33 години е служил като пастир, откъдето има богат практически опит в християнското съветничество.

Венцислав Каравълчев

Роден е в Бургас през 1967 г. Завършва Духовната академия – сега Богословски факултет към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ през 1992 г. Специализира богословие (1993 – 1998 г.) в Женевския университет (Швейцария), Грегорианския университет (Италия) и в Атинския университет (Гърция), както и „Ислям и мюсюлмано-християнски отношения“ (MPhil) в Университета на Бирмингам (Англия) и Мисионерския институт към CMS (Church Mission Society) – Университет на Бирмингам. От 2001 г.

Данаил Игнатов

Данаил Игнатов е богослов по образование и пастир в Първа Евангелска съборна църква, гр. София.

Димо Чешмеджиев

д-р Димо Чешмеджиев е доцент към Катедра Етнология на Философско-историческия факултет на Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“.

Елис Потър

Елис Потър (Ellis Potter) е бивш дзен-будистки монах и настоящ християнски служител; музиковед с богат опит в областта на музиката и изобразителните изкуства, богословието и философията. Това го прави изключително интригуващ лектор по широк кръг теми като естеството на духовността, значението на християнството за изкуството, пътя за достигане на истинно познание, съвременни философски течения и социални движения. Често изнася лекции върху отношението между библейския възглед и други светогледи.

Калин Янакиев

Проф. Калин Янакиев е доктор на философските науки, преподавател във Философския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Автор е на множество книги, студии и статии в областта на православната духовност, философията и средновековната история. Калин Янакиев е главен редактор списание Християнство и култура.

Керст

Керст (Керст Сикема) е от холандски произход. Живее в Гринуич, югоизточен Лондон. Той е певец и автор на песни. Освен че пише и изпълнява свои авторски произведения, той е органист и рецитатор. Неговата инспирираща размисъл музика може да бъде слушана както в културни центрове така и в църкви, и в уединени места сред природата. Последният му проект носи заглавието „Градината: Сцена за разказ и песен“. Посетете неговия уебсайт: kerst-songs.com

Кийт Форд

Кийт Форд (Keith Ford, USA) е професионален пианист, завършил Royal Academy of Music, London и работил с London Philharmonic Orchestra (2005—2007). Работи като соло-пианист в симфонични оркестри и на камерна сцена. Преподава и музицира в Лондон, Занзибар, Кайро, Израел.

Марио Йонов

Отец Марио Йонов е работили като болничен свещеник към МБАЛ “Александровска”, гр. София и като такъв е един от малкото хора у нас изпълнявали тази длъжност. Има опит в духовното обгрижване на терминални пациенти, работата с медицински екипи и с близките на пациентите. Той е магистър по богословие от СУ “Св. Климент Охридски”. Ръкоположен е за свещеник през 2001 г. Член е на Българската Капеланска Асоциация, етичната комисия към клиника “Св. Иван Рилски” и духовния надзорен съвет на ТВ “Вяра”.

Мария Шнитер

Доц. д-р Мария Шнитер е филолог, етнолог и антрополог, декан на Философско-историческия факултет на Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“.

Марк Мейнъл

Марк Мейнел (Mark Meynell) е роден в Лондон, но като дете прекарва няколко години в Куала Лумпур, Малайзия. Завършва класическа филология и богословие в Оксфорд и магистратура в колежа “Ридли Хол”, Кеймбридж, известен с това, че там са се образовали повечето известни епископи и богослови на англиканската църква. През 2001 г. със съпругата си се преместват да живеят в Кампала, Уганда, където Марк изпълнява последователно ролята на академичен декан и директор на местния богословски колеж. В края на 2005 г.

Мартин Хайде

Д-р Мартин Хайде е преподавател във Philipps-Universität, Марбург, Германия. Той е специалист по семитски езици, древна ориенталистика и история на Източната църква. Занимава се с изследване на древни еврейски надписи, древни текстове на арабски и етиопски език, както и с предаването на Стария и Новия Завет през вековете.

Наталия Христова

Наталия Христова е юрист по професия. Член е на екипа на „ХАРТА“.

Николай Михайлов

Д-р Николай Михайлов е лекар-психиатър с дългогодишна психиатрична практика и магистър по богословие. Работил е като преподавател по психиатрия от 1996 до 1998 година. Бил е преподавател по психилогия в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" и в Нов български университет.

Олег Воскресенский

Олег Воскресенский е филолог, доктор по педагогика и магистър по богословие, съавтор на училищни руски учебници по „Основи на православната култура“ и „Основи на световните религиозни култури“, служител при олтара (алтарник) на руската православна църква във Фридли, Минесота (САЩ). Провежда мисионерска дейност в Русия.

Петер Иминг

Проф. д-р Петер Иминг е специализирал фармация и химия. Защитава дисертация в областта на фармацевтичната химия. Научните му изследвания са насочени към разработването и синтезирането на нови лекарства, както и към изучаването на молекулните механизми на тяхното въздействие.

Питър Дж. Уилямс

Питър Дж. Уилямс е директор на центъра за библейски изследвания „Тиндейл Хаус“ в Кеймбридж, Англия, и почетен старши преподавател по библеистика в Абърдийнския университет, Шотландия. Специалист е в изследването на Стария и Новия Завети. Понастоящем, неговите научните интереси са фокусирани върху употребата на ранни писмени копия на Новия Завет и върху темата за робството в Стария Завет.

Питър С. Уилямс

Питър С. Уилямс е преподавател в Gimlekollen School of Journalism and Communication, Норвегия. Възпитаник на Cardiff University (BA), Sheffield University (MA) и the University of East Anglia (MPhil), където защитава магистърска теза “Обективните дефиниции на истина, знание, доброта и красота по отношение на Божието естество”. Участва в дискусии и дебати по теми, свързани с различните светогледи, проблема “вяра – разум”, както и по проблеми на философия на науката.

Радостин Марчев

Радостин Марчев е магистър по счетоводство и контрол от ИУ – Варна (2000 г.) и магистър по практическо богословие (МА), TCM International, Австрия (2010 г.). Специализира „Християнско водачество и управление“ (Christian Leadership and Management) със степен Mdiv към TCMI, Австрия.

Ричард Кархарт

Ричард Кархарт (Richard Carhart) е доктор по теоретична физика от Университета на Уисконсин, САЩ, и бил професор по физика в Университета на Илинойс, Чикаго, САЩ в продължение на 35 години. Особен интерес проявява към научната апологетика поради собствената му нужда да съчетае в една цялост библейски обоснована вяра и научните открития, противопоставяйки се на преобладаващите светогледи.

Румен Папратилов

Румен Папратилов е управител на издателство „Нов човек“, специализирано в издаването на литература на християнска тематика, в това число популярна и справочна богословска, философска, психологична и художествена литература.

Стийв Панкрац

Стив Панкрац е американец, роден и прекарал детството си в Швеция. Живее в България от 2004 г. Има докторска степен по физика и магистрърска по богословие. Преди да дойде със семейството си в България работи като инженер-физик.

Член е на сдружение ХАРТА.

 

Стюард Къри

Стюард Къри е роден в Англия и живее в Лаймхаус, източен Лондон. Неговите родители са шотландци. Учи изобразително изкуство и история на изкуството. Преподавал е живопис и русуване. Като историк на изкуството е работил към образователните отдели на Националната галерия и Галерия Тейт в Лондон, а също така и към факултети по История на изкуството в няколко различни университета.

Тодор Велчев

Доцент в катедра „Астрономия“ на Физическия факултет, СУ „Св. Климент Охридски“. Доктор по физика. Извън професионалната си дейност се интересува от богословие, история, сериозно кино; вълнува се от проблемите на гражданското общество.

Като член на сдружение ХАРТА изнася лекции, участва в публични дискусии и пише в електронното списание harta-bg.info.

Уилям Едгар

Уилям Едгар следва в Харвард (Honors BA in Music), Уестминстърската богословска семинария (MDiv) и Женевския университет (DTh). Преподавал е в Училището Брунсуик в Грийнуич, Кънектикът, САЩ и в Свободния факултет по реформирано богословие Жан Калвин в Екс ан Прованс, Франция, където запазва позицията си на гостуващ преподавател. Понастоящем е професор по апологетика и координатор на Катедрата по апологетика в Уестминстърската богословска семинария — Филаделфия, където преподава от 1989 г. Списъкът от негови книги включва: