Благовещение в музика, образи и слово

С участието на: 
Венцислав Каравълчев
С участието на: 
Мариан Томов
С участието на: 
Радостин Марчев
26 март, 2015 - 18:30 - 20:30

Богословско-визуален форум с музикална част по случай християнския празник на 25 март – Благовещение, истинския празник на жената и на майката.

КОГА: 26 март, четвъртък, 18.30 – 20.30 ч.
КЪДЕ: Музикален център „Борис Христов“, София, ул. „Цар Самуил“ 43

Целта на проявата е да се представят образът на Богородица и духовният смисъл на празника Благовещение (25 март) през призмата на православната и на протестантската богословска, иконографска и музикална традиции.

Проявата ще започне с малък концерт на солистите от бароковия ансамбъл „Афетуозо“. Следват визуална презентация на образци от източното и западното църковно изкуство и малък богословски панел с възможност за дискусия.

Музика


Кристина Василева (сопран)

Йосиф Герджиков (пиано)

Музикалната програма в изпълнение на Кристина Василева (сопран) и маестро Йосиф Герджиков (пиано) включва произведения от западната църковна традиция, свързани с възхвала на Богородица/Дева Мария, съпроводени с кратък музикален коментар от маестро Йосиф Герджиков. (Виж интервюто с Христина Василева и Йосиф Герджиков в списание harta-bg.info.)

Програма:

Георг Ф. Хендел
(1685–1759)
“He Shall Feed His Flock” (Той ще нахрани стадото си), оратория Месия
“Thou didst blow”, оратория Израел в Египет
“Oh! Had I Jubal’s Lyre”, оратория Иисус Навин
Йохан С. Бах
(1685-1750)
“Bist du bei mir” (Бъди до мен)
“Mein Glaubiges Herze” (Мое вярващо сърце), ария из Кантата за Петдесетница
Волфганг А. Моцарт 
(1756–1791)
Laudate Dominum, из Vesperae solennes de confessore, K 339, Псалм 117
Alleluia из мотета Exsultate Jubilatе, KV 165
Шарл Гуно
(1818–1893)
„Аве Мария“, химн към Богородица по Прелюд в до мажор от Й. С. Бах
Сергей Рахманинов
(1873–1943)
„Богородице Дево, радуйся“
Добри Христов
(1875–1941)
„Во Царствии Твоем“
Димитър Ненов
(1901–1953)
„Святата“, песен по стихове на Елисавета Багряна
Франц Шуберт
(1797–1828)
„Аве Мария“, химн по поемата на Уолтър Скот „Дамата от езерото“

Образи

Богословско-визуална част „Иконография на Благовещение“ с участието на Мариан Томов, реставратор и графичен дизайнер. Презентацията включва и репродукции на западни и източни изображения на Благовещение, с които ще бъдат показани разликите им и в технологичен и иконографски аспект.

Мариан Томов е завършил е графичен дизайн в художествената гимназия в Ниш, печатна графика в Художествената академия в Белград и реставрация в Националната художествена академия, София. Работил е като реставратор в Истанбул към Вселенската патриаршия, Света Гора Атон и Солун; като арт-директор в няколко рекламни агенции. Понастощем е координатор програми „Култура и изкуство“ в Американска фондация за България.

Анотация: Произходът на съвременната православна иконографията на Благовещение има два основни източника: писани документи - свещеното Писание и монументални изображения, които не са много по-късни от писмените. Ще проследим генезиса, развитието и символиката на иконографските елементи, както и влиянието на технологията на живописта върху развитието ѝ.

Слово

Образователно-дискусионна част за празника Благовещение и образа на Дева Мария от източноправославна и протестантска гледни точки:

Венцислав Каравълчев ще разкаже за произхода и съдържанието на празника Благовещение: Кога възниква? С какво е свързан? Как се е развил през вековете? Какво означава за нас днес и какво е неговото послание?

Венцислав Каравълчев е докторант към Катедра Историческо и систематическо богословие на Богословския факултет при СУ „Св. Климент Охридски“, специализирал богословие в Женевския университет (Швейцария), Грегорианския университет (Италия), Атинския университет (Гърция) и Университета на Бирмингам (Англия). Работил е като мисионер в Грузия, Англия и Украйна.

Радостин Марчев ще представи образа на Дева Мария от два донякъде различни ъгъла: някои общи за цялата християнска традиция аспекти, от една страна, като името Богородица, девственото зачатие и христоцентризма, и някои конкретно протестантски акценти, от друга, като отношението спрямо молитвите към Дева Мария, нейното участие в спасението и вседевството. Накрая той ще предложи насоки как протестантите биха могли да почерпят духовен растеж от живота и образа на Дева Мария и какво отношение към тях биха могли да имат нейните думи „отсега ще ме облажават всичките родове“. (Виж статиите му „Мария за протестантите“ и „Мария между две традиции“ в harta-bg.info.)

Радостин Марчев е магистър по практическо богословие (МА), TCM International, Австрия. Специализира „Християнско водачество и управление“ (Christian Leadership and Management) със степен Mdiv към TCM International, Австрия.

МОДЕРАТОР: Александър Александров, сдружение ХАРТА, студент по богословие (магистърска програма) към Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

Видеозапис

Прикачени файловеРазмер
Покана169.59 KB
Музикалната програма247.92 KB
Изложение на Р. Марчев109.14 KB