Петдесетница в музика, образи и слово

С участието на: 
Данаил Игнатов
С участието на: 
Мариан Томов
С участието на: 
Светослав Риболов
3 юни, 2015 - 18:30 - 20:30

Богословско-визуален форум с музикална част, посветен на християнския празник Петдесетница и Свети Дух.

КОГА: 3 юни, сряда, 18.30 – 20.30 ч.
КЪДЕ: Музикален център „Борис Христов“, София, ул. „Цар Самуил“ 43

Събитието има три части:

 • музикална
 • визуално-богословска
 • дискусионна

Всяка от трите части представя по различен начин основните цели на тази просветна проява:

 • Запознаване с музикални произведения (барокови и православни), посветени на празника;
 • Запознаване с основните историческите събития, довели до възникването на празника;
 • Запознаване с християнската символика и иконографските образи на празника.

МУЗИКА

Проявата ще започне и завърши с камерни изпълнения на солистите от бароков ансамбъл „Афетуозо“ Христина Василева (сопран) и Йосив Герджиков (пиано/орган), с участието и на Рада Йосифова (флейта).

Музикалната програма включва произведения от западната и източната църковна традиция, свързани с възхвала на празника Петдесетница – Свети Дух и придружени от кратък музикален коментар на маестро Йосиф Герджиков.

В програмата:

 • Бах
 • Г. Ф. Хендел
 • Бенджамин Бритън
 • Добри Христов
 • А. Дубенски

ОБРАЗИ

Тази част включва визуална презентация и 15-минутен коментар от Мариан Томов, реставратор, работил и в Атонските манастири. Презентацията проследява зараждането, развитието и символиката на иконографските елементи, свързани с празника Петдесетница, мястото на сцената в храма, както и влиянието на технологията на живописта върху развитието ѝ.

Анотация:

Както и всички евангелски събития, иконографията на Петдесетница има за основен източник Новия завет. Съществува, обаче, една разлика в отношението към времето при изобразяването на този празник в сравнение с останалите евангелски събития. По принцип, иконата се придържа дословно към текста на Новия завет, докато при сцената на Петдесетница има разлика от новозаветния текст – присъстващите апостоли – и това не е случайно. Презентацията включва източни изображения на Петдесетница, с които ще покажем разликите според времето на изобразяване на празника и в технологичен и иконографски аспект.

СЛОВО

Малкият богословски панел е с продължителност 30 минути. Историята, традицията и духовният смисъл на празника са представени от един православен и от един протестантски богослов.

Участват:

Доц. д-р Светослав Риболов, „Учението за нетварните божествени енергии в съвременното православно богословие“

П-р Данаил Игнатов, „Мисията на Светия Дух на Петдесетница“

Творението като мисия на Триединния Бог – Любов. Светият Дух като ипостас на Любовта. Грехопадението – загубената любов у Човека. Възкресението – начало на Новото творение. Петдесетница – мисия на Светия Дух за осъществяване на Новото творение чрез любовта в Църквата.

Модератор:

Александър Александров, сдр. ХАРТА

Александър Александров е дипломиран инженер, а тази година завършва Магистратура в СУ „Св. Климент Охридски“, Богословски факултет.

Вижте проявата във Фейсбук или Гугъл+.