РОЖДЕСТВЕНСКИ ЧЕТЕНИЯ: заповядайте на гости!

РОЖДЕСТВЕНСКИ ЧЕТЕНИЯ: заповядайте на гости! Тодор Велчев 22 декември, 2020 - 14:27
Кога
Къде
Zoom среща

На 27 декември от 18 часа сдружение ХАРТА Ви кани онлайн на поетично-музикалната вечер.

РОЖДЕСТВЕНСКИ ЧЕТЕНИЯ: заповядайте на гости!

С участието на:
Калин Михайлов, Васил Лазаров, Вениамин Пеев, Ваня Вълкова, Горан Благоев, Пламен Сивов и Виктор Макаров

Чудите ли се що е Рождественско четене? Няма да слушаме проповеди, нито детски стихчета и песнички. Ще си спомняме. Седмина автори ни канят в домовете си, за да ни разкажат – всеки по своему: в стих, проза или песен – спомените си за най-важния Гостенин, Когото са посрещали някога. Гостенин, явил се за пръв път преди 2000 години в малко градче в незначителна, бедна и доста размирна провинция на Римската империя. Знаем историята за градчето, за провинцията и за бебето в обора. Ще чуем обаче много други истории и – кой знае? – може би докато слушаме, ненадейно ще усетим, че този Гостенин и сега е сред нас.

Рождественските четения са традиция, съществуваща в много страни и съпътстваща празнуването на Рождество Христово. В софийското културно пространство подобна традиция липсваше допреди седем години, когато бе инициирана от Горан Благоев, водещ на „Вяра и общество“ (чиято петнадесета годишнина се навърши на 4 декември 2020 г.). В това красиво начинание Горан си партнира със Столична библиотека. При създалата се пандемична ситуация обаче няма как да се срещнем в библиотеката.

Вместо това на 27 декември (неделя), в 18:00, ще бъдем на 7 различни места едновременно: чудото на технологиите позволява това. Ще се срещнем в дигиталната платформа Zoom. Желаещите могат да гледат и стрийм във Facebook, но в ZOOM ще можем да си поговорим с авторите, да коментираме и да задаваме въпроси. Можете да използвате линка за достъп в Zoom през браузър, ако сте инсталирали Zoom като приложение на компютър или смартфон, въведете име 885 3705 7008 и парола 680480

Авторите, на които ще гостуваме, са:

  • Калин Михайлов, доцент в СУ, преподавател по западноевропейска литература, автор на няколко книги и стихосбирки;
  • Васил Лазаров, инженер, писател; съосновател (заедно с Калин Михайлов) на Асоциацията за насърчаване на християнско художествено слово „Емпирей“;
  • Вениамин Пеев, д-р по философия, богослов, гимназиален преподавател по английски и поет;
  • Ваня Вълкова, художник, член на сдружението за християнска апологетика ХАРТА, редактор в списанието „Нова социална поезия“. Пише поезия и художествени текстове.
  • Горан Благоев, д-р по история и известен публицист; автор на исторически есета и на художествени текстове;
  • Пламен Сивов, юрист, съосновател на издателство „Омофор“, а и поет с китара;
  • Виктор Макаров (водещ на поетичната вечер), поет с китара, преводач и богослов.

Съорганизатори на тазгодишното четене са сдружение ХАРТА, асоциация ,,Емпирей", Горан Благоев и Виктор Макаров.